Gdy dieta jest ratunkiem

| 18 grudnia 2017 | 0 Komentarzy | Odsłon: 284

Coraz więcej osób dorosłych i dzieci sięga po dietę eliminacyjną. Najczęściej z jadłospisu wykluczamy gluten. To swoista moda i dla niektórych recepta na zdrowsze odżywianie się. Warto jednak wiedzieć, że są choroby, przy których wykluczenie glutenu jest koniecznością i spożycie nawet zanieczyszczonych tym rodzajem białka produktów może wywołać przykre konsekwencje. Objawy celiakii u dorosłych należą do szczególnie nieprzyjemnych i niekomfortowych.

Czym jest celiakia?

Nazywana inaczej chorobą trzewną zazwyczaj dotyka dzieci. Coraz częściej jednak diagnozowana jest u osób dorosłych i jak podkreślają specjaliści z http://natrawienie.pl/objawy-celiakii-u-doroslych-tym-ja-rozpoznasz/ według badań częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Wielu lekarzy podkreśla, że często u osób dorosłych objawy celiakii wystąpiły już w dzieciństwie, ale nie zostały prawidłowo zdiagnozowane.

Sama choroba jest nadwrażliwością na gluten, czyli białko, które jest zawarte w wielu popularnych zbożach takich jak ziarna pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. I choć do końca nie wiadomo, co jest przyczyną powstawania zaburzenia to możemy mówić o swoistej reakcji alergicznej, która w prostej drodze prowadzi do stanu zapalnego jelita i zniszczenia śluzówki. I o ile diagnostyka dzieci pod kątem nietolerancji jest dość prosta, a dieta eliminacyjna przynosi niemal natychmiastową poprawę, to z dorosłymi już tak prosto nie jest.

 Jak rozpoznać nietolerancję na gluten?

Celiakia objawy u dorosłych może dawać bardzo różnorodne. Zazwyczaj rozwija się niejako w ukryciu i osoby chore skarżą się na przykład na nieregularne wypróżnienia, biegunki czy też bóle brzucha i wzdęcia. Nie jest to jednak stan ciągły, więc długo można nie utożsamiać go z konkretnymi spożywanymi produktami. Poza typowo gastrycznymi celiakia objawy może dawać również z innych układów – na przykład krwionośnego – anemia, krwawienia, kostnego – bóle stawów i kości czy też mięśniowego – bóle mięśni i ich nadmierna kurczliwość. Na gluten mogą również reagować negatywnie nerwy, skóra, czy też układ hormonalny. Wielorakość tych objawów jest tak duża, że często lekarze mają problemy z odpowiednią diagnostyką. A nieleczona celiakia może prowadzić do zaburzeń wchłaniania, problemów z jelitami – uszkodzenia błony i zaniku kosmków jelitowych, a to może już być bardzo groźne dla zdrowia. Diagnostyka oparta jest więc na wywiadzie, wykluczeniu innych chorób i badaniach laboratoryjnych.

Osoby z celiakią muszą wiedzieć, co na trawienie będzie odpowiednie. Bardzo często dieta eliminacyjna wprowadza zdrowe odżywianie na Trawienie, ponieważ okazuje się, że czytając składy produktów coraz większą uwagę przykładamy do tego, co po prostu jemy.

Tagi:

Kategoria: Inne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Pin It on Pinterest