Wołowina z Pagorzyny zadebiutuje na ekologicznych targach w Mikołowie
Już w najbliższą sobotę 28 listopada 2020 roku państwo Bochenek z Pagorzyny prowadzący Zagrodę Bydła Highland Cattle zaprezentują swoją wołowinę w Eko Bio Organic Centrum w Mikołowie (Śląsk), czyli na targowisku z ekologiczną certyfikowaną BIO żywnością.
Gospodarstwo państwa Bochenek specjalizuje się w hodowli bydła Highland Cattle, czyli szkockiej rasy charakteryzującej się długimi rogami i kudłatą sierścią. Działająca od 2013 roku w Pagorzynie Zagroda Bydła Highland Cattle posiada certyfikat ekologiczności wydany przez Biocert Małopolska. Zwierzęta w gospodarstwie cały rok spędzają na świeżym powietrzu, chodzą wolno po pastwiskach. Żywią się jedynie trawą i sianem z ekologicznych łąk. Aby mogły osiągnąć masę i przyrosty konieczne do uboju, potrzeba około dwóch lat hodowli.
Mięso pozyskiwane ze zwierząt rasy Highland ma wyjątkowe walory kulinarne – jest soczyste, marmurkowate, a ponadto cechuje się niską zawartością cholesterolu i marginalną ilością tłuszczu. Mięso jest wyraźnie chudsze niż tradycyjna wołowina, ponieważ zamiast grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść. O tym, jak wpływa na wygląd, można się przekonać, odwiedzając hodowlę w Pagorzynie.
Eko Bio Organic Centrum w Mikołowie zapowiada, że wołowina z Zagrody Bydła Highland Cattle będzie wystawiana na targach jeden raz w miesiącu.
Fotografia: Facebook Zagrody Bydła Highland Cattle z Pagorzyny
Najnowsze komentarze