Wybierz Strona

Reklama

Świąteczne wypieki z bakaliami – najlepsze przepisy

Świąteczne wypieki z bakaliami – najlepsze przepisy

Świąteczne wypieki to moc aromatycznego, ciepłego i rozgrzewającego zapachu, słodycz piernikowego ciasta oraz urok dekoracji i zdobień. W ten zimowy czas ciasta oczarowują bogactwem dodatków i wyjątkowych składników. To w Święta najczęściej sięgamy po goździki, imbir, cynamon oraz bakalie do urozmaicenia naszych domowych wypieków. Suszone owoce, orzechy i migdały to składniki, których warto użyć do świątecznych ciast. Sprawdź najlepsze przepisy na Bożonarodzeniowe wypieki z bakaliami.

Po które bakalie sięgamy najchętniej w trakcie świąt?

Podczas Bożego Narodzenia Polacy często sięgają po takie bakalie jak rodzynki, suszone śliwki, żurawinę, figi, orzechy (zwłaszcza włoskie, laskowe i migdały), a także skórkę pomarańczową. Wybór tych dodatków nie jest przypadkowy. Rodzynki i suszone owoce były tradycyjnie dostępne w polskich domach nawet w czasach, gdy świeże owoce były trudno dostępne zimą. Orzechy dodają tekstury i są bogate w wartości odżywcze, co było ważne w czasach, gdy dieta była mniej zróżnicowana. Skórka pomarańczowa natomiast dodaje słodko-cytrusowego akcentu, który świetnie komponuje się z cięższymi smakami tradycyjnych świątecznych wypieków.

Obecnie możemy kupić je osobno albo zmieszane w różnych mieszankach. W Święta Bożego Narodzenia wyjątkowo często sięgamy po te składniki. Tradycyjny – przez jednych kochany, przez innych znienawidzony – kompot świąteczny opiera się właśnie na wykorzystaniu suszonych śliwek, jabłek i innych owoców. Do ciast dodaje się orzechy włoskie i laskowe, a także coraz częściej nerkowce, pistacje i pekan. W wypiekach królują rodzynki, a migdały stanowią świetną ozdobę dla każdej potrawy.

Święta to czas bakalii, które królują we wszystkich daniach i wypiekach. Przygotowując się na Wigilię, nie możesz zapomnieć o dodawaniu tych przysmaków do swoich kulinarnych dzieł.

Tradycyjny keks

Królem wśród ciast z bakaliami jest keks. To w nim ukryte są właściwie wszystkie możliwe rodzaje tych przekąsek: od rodzynek i suszonych morel, przez skórki pomarańczy i cytryny, po migdały i orzechy nerkowca. To bogactwo sprawia, że keks nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również prezentuje moc kolorów. Oto przepis na tradycyjny keks:

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy (jedna torebka)
  • aromat migdałowy, śmietankowy lub rumowy
  • bakalie, ok. 200-300 gramów (wedle uznania możesz użyć suszonych owoców, rodzynek czy orzechów)
  • szczypta soli

W misce ubij miękkie masło. Powoli dodawaj cukier, tak aby powstałą jednolita masa. Pamiętaj, aby dobrze rozbić kryształki cukru. Dodaj cukier wanilinowy. Po uzyskaniu całkowicie gładkiej konsystencji, pojedynczo dodawaj jajka, nieustannie mieszając. Dolej kilka kropelek aromatu. Sypkie składniki: mąkę i proszek do pieczenia połącz ze sobą i przesyp przez sito do ciasta. Całość mieszaj do uzyskania kremowej i zwartej konsystencji. Dodaj bakalie i dobrze rozmieszaj. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto możesz ozdobić lukrem oraz kolorową posypką. Do dekoracji możesz również użyć… bakalii. Skórka pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki i migdały to dobry pomysł na stworzenie ciekawej i kolorowej faktury wypieku.

Piernik z bakaliami

Piernik kojarzy się z pełnią przypraw i miodową słodyczą. Bakalie mogą stanowić doskonałe dopełnienie tego zestawu. Aby przygotować piernik z bakaliami, potrzebujesz:

  • 250 g miodu
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa)
  • 100 g bakalii (np. rodzynki, suszone śliwki, daktyle, posiekane orzechy)
  • skórki otartej z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
  • skórki otartej z jednej cytryny (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

W garnku na małym ogniu rozgrzej miód, masło i cukier, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj jajka do miodowo-masłowej mieszanki i dobrze połącz ze sobą.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając dokładnie, aby uzyskać jednolite ciasto. Dodaj bakalie (możesz je wcześniej posiekać na mniejsze kawałki) oraz skórkę pomarańczową i cytrynową. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić dodatki.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka. Piernik ozdób lukrem lub polewą czekoladową. Do polewy wykorzystaj ciemną czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Dzięki temu piernik nabierze jeszcze bardziej wykwintnego i luksusowego charakteru.

Czy może coś na wierzch?

Jeśli wolisz słodszą wersję, możesz wykorzystać czekoladę mleczną. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wierzch piernika posypać jadalnym brokatem, cukrową posypką lub posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami lub daktylami.

Możesz tworzyć ozdoby i wybierać składniki wedle własnego uznania i gustów. Różnorodność bakalii pozwala Ci na znalezienie tego, co najbardziej lubisz. Możesz uzyskać bardziej wykwintny i gorzkawy smak lub słodki i cukrowy. Wszystko zależy od dodatków, jakie wybierzesz do swojego świątecznego ciasta.

Bakalie to doskonały dodatek do świątecznych wypieków. Szukając inspiracji oraz dobrych i ciekawych przepisów, odwiedź stronę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Znajdź interesujący pomysł na wypiek i wykorzystaj całą moc świątecznych przypraw i składników, aby cieszyć się głębią smaku i aromatu tych niepowtarzalnych ciast!

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama

Nadchodzące wydarzenia:

  • niedz.
    28
    kwi
    2024

    Derby Gminy Lipinki: Mecz LKS Nafta Kryg - LKS Wójtowa

    11:30Stadion w Krygu
  • śr.
    01
    maj
    2024

    Otwarcie pierogarni "Pierogi pod Ferdlem"

    11:00Dom Zdrojowy, Wapienne 39

  • śr.
    01
    maj
    2024

    Mecz LKS Szymbark - LKS Nafta Kryg

    14:00Stadion w Szymbarku
  • śr.
    01
    maj
    2024

    Mecz LKS Wójtowa - Victoria Śnietnica

    16:00Stadion w Wójtowej
  • pt.
    03
    maj
    2024

    Uroczystość NMP Królowej Polski. Odpust w Krygu

    11:00Kościół pw. NMP Królowej Polski w Krygu
  • wt.
    07
    maj
    2024

    I sesja Rady Gminy Lipinki kadencji 2024-2029

    10:00Budynek Wiejski w Lipinkach

    Porządek obrad TUTAJ

  • sob.
    18
    maj
    2024

    Święcenia kapłańskie diakonów WSD w Rzeszowie

    10:00Katedra Najświętszego Serca Pana Jezusa w Rzeszowie,
  • sob.
    18
    maj
    2024

    Bierzmowanie młodzieży z Parafii Lipinki

    18:00Kościół parafialny w Libuszy

    Bierzmowania udzieli Bp Edward Białogłowski

  • niedz.
    09
    cze
    2024

    Wybory do Parlamentu Europejskiego 2024

    7:00 - 21:00lokale wyborcze

  • niedz.
    11
    sie
    2024

    Akcja Honorowego Oddawania Krwi w Bieczu

    8:30 - 13:00Remiza OSP Biecz

    Organizator: Klub HDK przy OSP Biecz

  • czw.
    15
    sie
    2024

    Uroczystość Wniebowzięcia NMP. Odpust w Lipinkach

    11:00Sanktuarium Wniebowzięcia NMP w Lipinkach

    I dzień trzydniowego odpustu.

  • wt.
    03
    wrz
    2024

    Zbiórka odpadów wielkogabarytowych

    6:00 - 6:30Gmina Lipinki

FACEBOOK

Najnowsze komentarze

Zanieczyszczenie powietrza (SMOG)

Archiwum